JOAN DE SARINYENA

 Joan va nàixer al 1545, va treballar a València durant els segles XVI - XVII. Al 1570 es va viatjar a Itàlia on es va formar com a pintor i es va adherir a l'art de la contrareforma. A l´any 1580 va tornar a València on va retratar al rei  Jaume I. Es casà amb Maria Magdalena Penya, i va pintar pintura religiosa com als sants, Sant Lluís Bertran i a Nicolau Factor, aquests quadres son datats en 1587. 
Pintures de la Sala Nova de la Generalitat.

Però la seua obra més important va ser per al Palau de la Generalitat. Va participar com a coordinador en la decoració de la sala Nova del Palau de la Generalitat Valenciana. On també va ser cridat com assessor Nicolau Borràs. Pintà el Siti, l´Estament Reial, i elaborà el dibuix preparatori per a L´Estament Eclesiastic. Va dirigir un equip de pintors com Vicent Requena "el jove", Vicent Mestre, Sebastià Saidia, Lluis Mata, i el pintor italià Francesco Pozzo.


Joan de Sarinyena:"Retaule de la Generalitat"


Va ser reconegut al 1595 com a pintor oficial de la ciutat. Pintà un Sant Vicent martir conjuntament amb un Sant Vicent Ferrer, a més pintà un Sant Jacint i Sant Lluís Bertrant conservats al museu de Belles Arts de València. Dos anys després figura com a conseller al costat de Francesc Ribalta i retrata a Joan de Ribera, aquest serà qui substituirà a Sarinyena com el pintor més apreciat del seu moment. 
En 1512 pinta un retrat pòstum de Ribera adorant la Eucaristia. Quatre anys després apareix a l´encapçalament de la llista del col.legiats del Col.legi de Pintors. Per motius de salut la seua activitat es resenteix, mor i es soterrat el 23 d´agost de 1619 a l'esglèsia de Sant Joan del Mercat.

 En el procés  de l'evolució del Renaixement  cap al Barroc jugà un paper decisiu, ja que va supondre la substitució a la forma de pintar ideal i edulcorada, com la que encara pintava Nicolau Borràs, per un nou estil, més sobri i auster, d'acord amb el que es pintava a Itàlia: el naturalisme siscentista, pintar la realitat sense amagar res encara que fora desagradable. Joan Sarinyena, per tant, va contribuir a ajudar al canvi d'estil.