Algunes obres de Nicolau Borràs comentades per alumnes de 4t d'ESO

L'ADORACIÓ DELS PASTORS

Oli sobre taula, 260 x 165 cm.
La taula de Nicolau Borràs “L'adoració dels pastors”, a l'església de Santa Maria de Cocentaina. Es tracta d'un oli del segle XVI que ha sigut recentment restaurat per l' Institut Valencià de Restauració i conservació de bens culturals.

Llenç pintat a l'oli i de considerables dimensions que reuneix totes les característiques que responen a l'estil de Nicolau Borràs, un dels mestres del segle XVI valencià.

Borràs (1530-1610) va ser sacerdot en la mateixa parròquia de Santa Maria de Cocentaina. Es creu que la seua formació artística va tindre lloc a València al voltant de 1550, en el taller dels Macip.
En 1575 en el monestir de Cotalba, del que només va eixir per a realitzar alguns encàrrecs pictòrics.

El seu estil suposa la continuïtat de l'estètica de Joan de Joanes, un estil que es va mantindre a les innovacions naturalistes que va introduir el seu coetani Joan de Sarinyena.

Les seues obres reprodueixen estereotips renaixentistes . Quasi totes les seues composicions es caracteritzen per la seua claredat i senzillesa.
Esta gran taula va haver de formar part d'un retaule amb escenes al·lusives a la vida de Jesús conegut com el retaule de l'adoració dels pastors i del qual es conserva només l'actual taula.

Com s'aprecia en les imatges, Nicolau Borràs va realitzar una composició molt semblant per a ambdós pintures, va invertir els personatges en un mateix espai, modifique certs detalls ornamentals i de vestimenta, i va alterar el colorit de les vestidures.

L'adoració dels pastors es desenrotlla en un estable amb el pessebre que jau el xiquet Jesús, acompanyat de sa mare, la Mare de Déu, son pare, Sant Josep, així com el bou i la mula que hi havia en l'estable. Adorant Jesús estan els dos pastors que en diferents postures i gestos porten diferents presents com un corder i una cistella amb menjar.

La composició del quadro de l'adoració dels pastors és simètrica i els personatges principals que estan reflectits en el llenç són els pastors, el xiquet Jesús, la Mare de Déu i Sant Josep.
Predominen els colors blaus, rojos i grocs.
La profunditat s’aconsegueix gràcies a les muntanyes i els arbres de fons amb un grandària més xicotet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada